DÆK DIT BRYLLUPSBORD
DÆK DIT BRYLLUPSBORD / IFT. TRADITIONEN
Det kan godt være, at holde sit bryllup i telt er lidt utraditionelt – men derfor kan man godt dække ens bryllupsbord efter traditionen – eller tæt ved – alt efter pladsen på bordet og menúen.
Under her har vi tegnet en korrekt borddækning, denne kan dog justeres.
Glassene /
Rækkefølgen på glassenee er ret fast – men man kan placere dem på flere måder. De kan placeres skråt, i samme vinkel som tallerkenen, eller i en lige linje – afhængigt af pladsen på bordet.
Side-/ Brødtallerkenen /
Denne er ikke altid nødvendig, og kan nogle gange undlades ved pladsmangel. En kniv kan også undværes – Gæsterne vil uden tvivl ikke have noget imod at bruge den samme kniv som til forretten.
Under glassene/
Her finder du dessertbestikket: en kagegaffel og en dessertske. Nogle vælger at undlade gaflen.
Bestikket /
Dette skal placeres, så det, der skal bruges først, ligger yderst. Gaflerne bør ligge forskudt, og knivene skal være på en lige linje. Hvis der serveres suppe, placeres suppeskeen ved knivene.
Tallerkenerne /
Nederst er spise tallerken til hovedretten og øverst er spisetallerken til forret. Det er en god idé at lægge en “mellemlægsserviet” mellem tallerkenerne for at undgå, at de støder sammen og laver lyde.
Kaffekoppen /
Denne er sjældent set på et bryllupsbord – men hvis I har brug for den, placeres den på højre side, som vist på billedet.
Serviet /
Ofte lægges der en serviet øverst på tallerkenen til forretten – her lægger mange også navnet på gæsten der skal sidde ved pladsen.
DÆK BRYLLUPSBORDET IFT. MENUEN
Før bordet dækkes – er det godt at have styr på menuen. Her anbefales det at gennemgå den med kokken, især ift. særlige hensyn eller redskaber, der skal på bordet.
Borddækningen afhænger også af om I ønsker maden serveret direkte på tallerken – så behøver den ikke , og så behøver at være på bordet fra starten af. Nogle brudepar vælger at dække bordet fuldt ud, selvom maden serveres direkte på tallerkenen, fordi det ser flot ud – men det kræver, at tjenerne fjerner tallerkenerne, når I sætter jer til bords. Husk at planlæg dette ift. tjenerne, om der er tid mm.
Serveres alle retter direkte på tallerkener vil bordet er tomt ud – her kan en dækketallerken være en løsning. Dækketallerkener er ikke nødvendige – blot til udseende før middagen.
ANDET PÅ ET BRYLLUPSBORD
Salt og peber /
Salt og peber kan give lidt debat blandt kokke – i det nogle mener, at kokken har styr på om maden er korrekt krydret. Det anbefales dog der er nogle – så gæsterne selv kan tilpasse smagen efter behov.
Rent æstetisk kan man sætte et smukt saltkar med flagesalt.
En extra detalje i denne forbindelse er at traditionen fortæller, at placere salt og peber-sættene på bordet med saltet til venstre og peberet til højre, set fra gæsternes indgangsside.
Tandstikker /
Dette kan vække lidt forskellige følelser – om de skal være på bordet, i baren eller helt ude ved toiletterne.
SKJORTEREGLEN VED BRYLLUPSBORD
Skjortereglen er afgørende, når det kommer til at arrangere par ved bordet.
Hvordan skal man egentlig placere et par rundt om bordet?
Skjortereglen er en enkel og genial huskeregel: Damen skal have udsyn til mandens skjorteåbning. Hvis du ser på din mands skjorte, vil du opdage, at du skal sidde til højre for ham.
Faktisk er dameskjorten modsat end mandens, altså omvendt – hvilket vil sige, at en kvindeskjorte er designet, så manden kan se ind i skjorteåbningen, når han sidder på kvindens venstre side.